Parzenie kawy metodą przelewową – co musisz wiedzieć?
Data publikacji 26 listopada 2020Pomimo rosnącej popularności domowych ekspresów do kawy, parzenie tego napoju metodą przelewową nie odchodzi w zapomnienie. Proces przygotowywania kawy jest bardzo istotny — co zatem trzeba wiedzieć o parzeniu kawy metodą przelewową?
Zasady parzenia kawy metodą przelewową
Każdy ze sposobów parzenia kawy wymaga przestrzegania pewnych zasad. O czym trzeba pamiętać, wykorzystując metodę przelewową?
- Korzystanie z średnio grubo mielonej kawy — taka jest najbardziej optymalna przy tym sposobie jej przyrządzania.
- Filtr i gorąca woda — należy go nią przelać przed parzeniem, by uniknąć papierowego, nieprzyjemnego posmaku kawy.
- Temperatura wody — powinna mieścić się w zakresie 90-95 stopni Celsjusza.
- Czas parzenia — optymalny to 3-4 minuty.
- Proporcje — na 30g zmielonej kawy trzeba zużyć 500 ml wody.
Czym jest drip?
Drip jest naczyniem wykonanym z metalu, szkła, ceramiki lub innego materiału. W jego wnętrzu umieszcza się filtr, do którego następnie nasypywana jest zmielona kawa.
Parzenie kawy polega na zalewaniu zmielonej kawy w filtrze gorącą, prawie wrzącą wodą. Przepływając przez kawę, woda wyciąga z niej pożądany smak i aromat. Warto pamiętać, że kawę zalewać należy etapami — najpierw tylko lekko ją nawilżamy, a dopiero później, po 30-60 sekundach wlewamy większą ilość wody. Umożliwia to najdokładniejsze wydobywanie aromatu i smaku z kawy.
Czym jest ekspres przelewowy?
Parzenie kawy w ekspresie przelewowym jest prostsze, niż parzenie jej w dripie — urządzenie wykona za nas dużą część pracy. Musimy jedynie przygotować czystą, świeżą wodę i odpowiednio zmielone ziarna: to, w jaki sposób najlepiej je zmielić, zależy od konkretnego modelu używanego przez nas ekspresu.
Urządzenie gotuje wodę, a następnie przelewa ją przez filtr z kawą. Zasada jest tu więc podobna, jak przy korzystaniu z drippera, a kawa, którą otrzymamy, będzie miała podobne właściwości.
Ekspresy przelewowe są stosunkowo tanie, a zasada ich działania jest bardzo prosta, co zmniejsza ryzyko awarii i obniża koszty ewentualnej naprawy. Takie ekspresy pozwalają na przygotowanie dużych ilości kawy jednocześnie. Przy każdym parzeniu musimy jednak wymieniać filtr, a co kilkadziesiąt parzeń — wyczyścić ekspres.
Ekspres przelewowy czy drip?
Choć obie metody przelewowego parzenia kawy pozwalają na uzyskanie bardzo podobnych rezultatów, specyfika parzenia jest zupełnie inna.
Korzystanie z dripa nie jest trudne, jednak z pewnością wymaga od nas więcej czasu i zaangażowania. Może to być zarówno wadą, jak i zaletą — niektórym z pewnością spodoba się sam rytuał przygotowywania kawy i to, że zajmujemy się tym samodzielnie, bez pomocy maszyny.
Ci, którzy cenią sobie oszczędność czasu, bądź też nie przepadają za manualnymi zajęciami i staniem w kuchni, docenią raczej ekspres przelewowy. Dzięki temu urządzeniu kawę można przygotować bez wkładania w to skupienia i zaangażowania.
Parzenie kawy metodą przelewową jest nieskomplikowane, a uzyskany napar może zachwycać swoim smakiem i aromatem. By móc przygotowywać kawę w ten sposób, potrzebujesz niezbędnych akcesoriów — z pewnością znajdziesz je w dobrym sklepie z kawą.