Szpinak i jego wartość odżywcza

Jest jednym z tych dodatków, bez których zdrowa dieta nie może się obejść, a ciekawy smak i ogromna wartość odżywcza zapewniły mu stałe miejsce w naszym menu. Szpinak to wyjątkowe warzywo, po które warto sięgać regularnie.

Dlaczego?

Ta jednoroczna roślina w Polsce cieszy się wielką popularnością, a jej powszechność sprawia, iż jej smakiem możemy się cieszyć przez cały rok. Szpinak można podawać na wiele sposobów, przy czym coraz większym powodzeniem cieszą się różnego rodzaju zapiekanki z jego udziałem. Znane i cenione są też przepisy na warzywa duszone i warzywne farsze, w których szpinak pojawia się jako jeden z głównych składników.

Szpinak i jego wartość odżywcza

A w jaki sposób zdrowa dieta z takim dodatkiem może wspierać nasz organizm? Wiadomo, że szpinak jest bardzo dobrym źródłem witaminy C oraz witamin z grupy B, nie brak w nim też witaminy A, dzięki czemu można wspierać zarówno swą odporność i układ nerwowy, jak i wzrok oraz skórę. Zdrowa dieta ze szpinakiem może nam też dostarczyć wielu składników mineralnych, bez których nasz organizm nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować. Ważne miejsce zajmuje tu żelazo, dzięki któremu szpinak stał się ważnym sojusznikiem dla osób walczących z anemią, nie brak tu jednak i takich składników, jak potas, fosfor czy magnez. Wszystko to sprawia, iż zdrowa dieta z takim warzywem ma bardzo dobry wpływ na ogólny stan naszego organizmu i może nas uchronić przed wieloma groźnymi chorobami.

Redakcja kobiecyzywiol.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *